Cu ochii deschisi sub apa

Pe masura ce imbatrinesc, imi displac confruntarile tot mai mult – inclusiv cele de idei. Mai ales cele de idei. Nu ma intereseaza dreptatea sociala sau salvarea planetei si refuz sa-mi cheltuiesc energia in iluzii pompoase.
Introspectia e pe alocuri suficient de dezgustatoare spre a-mi taia cheful de aminare si totusi amin. Nici nu ma mai supar pe Dumnezeu, busindu-ma cu fundul de pamint la fiecare esec – asta pentru ca ma doare fundul. Ma ridic cu greu dupa fiecare cadere, ca dupa o boala lunga, tot ce pot spera este ca lupta se va usura intr-un final, ca voi reusi macar sa schitez gestul ridicarii in incapatinarea de-a nu abdica.

A face ceva pentru cel de alaturi nu-i tot una cu a trancani la nesfirsit despre intentii nobile.
„Sa salvam planeta, ne moare planeta”… „Sa salvam focile sau balenele sau maimutele cu popou albastru pe cale de disparitie”… bine, uite ce-ti propun (dupa ce te opresti din hiperventilat) : in seara asta suna-i pe batrinii singuri din familie. Vorbeste cu ei doar asa, ca sa-i auzi si sa te auda, ca sa le spui ca-ti pasa si ca-i iubesti. Daca nu-i iubesti, invata sa-i iubesti, asa-i ca-i mai greu sa iubesti un batrin imposibil decit o balena albastra ?
Maine, cind te duci la lucru, chiar daca te-ai sculat cu fundu-n sus, ai mila de cei din jur care n-au nici o vina. Nu-ti inchipui ca zimbetul cu care-ti maschezi nefericirea e ipocrit doar pentru ca nu poti infecta intreaga atmosfera cu ea. Fii tu vesel si pentru cei ce nu sint, chiar daca-ti singereaza inima. Opreste-ti plinsul pentru a fi atent la plinsetele din jur. Alina-ti foamea vazindu-i pe altii cum maninca, satura-te de fericire bucurindu-te de fericirea celorlalti, odihneste-te pazind somnul celor pe care-i iubesti.
Iar daca nu poti face toate astea, atunci fa ca mine, dispretuieste-ti neputinta dar nu si potentialul, incapatinindu-te s-o iei de la capat dupa fiecare esec, cu o disperare pe care numai gindul la Dumnezeu o face tolerabila.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s