Insomnie

Dupa nopti de nesomn, stau intinsa in dormitor si am senzatia constanta ca sint intr-o alta incapere, intr-un alt timp… acum douazeci de ani, in dormitorul parintilor. Simt o fereastra mare cu jaluzele in fata si doua usi inalte, albe, pe laterale, aud greierii din vita de vie si stiu ca daca deschid usa o sa trec in sufragerie si de acolo pe coridorul lung si ingust prin care se strecoara in fiecare dimineata mirosul de cafea proaspata. „O cafeluta la duduia ?” parca aud vocea lui tata si-l vad in halatul de matase visinie si cu ochelarii nelipsiti pe nas. „Sint ca un liliac fara ochelarii astia nici macar cafeaua n-are miros fara ei”, glumeste el.
„Eee, vezi, asta-mi place la tine, ca esti baiat harnic !” se iteste si mama de dupa vreo usa, toata un zimbet. „Chiar ma intrebam cind o sa faceti ochi, ca eu m-am plictisit deja de lucru pe ziua de azi, de la cinci lucrez”. Mama lucra mereu de la cinci, nu mi-o aduc aminte vreodata sa se fi sculat dupa mine… nici chiar atunci cind se imbolnavise. Putea lucra zile in sir cu pauze de trei-patru ore pentru somn, chiar si acum, vad ca e pe Skype dar n-o sun ca sa nu ma certe ca nu dorm. „Cit e la voi ? Aaa, e doua dimineata, pai de ce nu dormi, zgimboiule ? Nici eu, uite, de la cinci sint sculata…”
Oboseala sterge nerabdarea si vindeca minia, depersonalizeaza… mi se ascut simturile… acum nu m-ar putea ofensa nimic… timpurile si spatiile se amesteca si mai apoi se focalizeaza intr-un punct, in inima. De-acolo a inceput calatoria si acolo se va termina si de fapt totul e doar o miscare izometrica, nici nu exista spatiu, e doar o conventie pe care o accept pentru ca mi-am pierdut vederea.
In adinc, simt ispita autocunoasterii… sint in pericol sa ma iau in serios si nu-i bine. Cind te iei in serios, iti asterni un streang in punct fix, latul rinjeste la tine pina ce te prinde. Cind te-a prins, se cheama ca ai devenit un intelectual. Ateul e asa, spinzurat in admiratia logicii lui si fara sa vada ca n-are scaun sub talpi… ofensat daca-i spui ca ti-e mila de el.
Noapte buna.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s