Caritate

Este datoare biserica a fi darnica material cu cei in nevoie ? Si daca da, este aceasta menirea ei de capatai ?
Mie biserica mi se pare o suspendare in timp si spatiu, dincolo de timp si spatiu, o scoala a depasirii limitelor trupesti catre iubirea absoluta a lui Dumnezeu. Iubirea asta transcede puterea noastra de perceptie si asimilare, isi bate joc de logica si intelect, fiind infinita, imateriala, atemporala si inimaginabila.
In toate faptele lui Hristos pe pamint, exista un scop dincolo de fapta in sine, acela al convertirii, al convingerii, caci Hristos vine sa salveze, sa convinga, sa cearna griul de neghina, sa semene,sa treiere si sa culeaga rod. Rodul Bisericii este omul credincios, sufletul salvat. Biserica il marturiseste pe Hristos dar nu in pustie, ci in arena, in mijlocul fiarelor si al multimii de gura-casca.
Daca vezi un om zbatindu-se in apa si tu, imbunatatind fiind, stai pe mal spunind o rugaciune, se poate ca Dumnezeu sa se indure si sa-l salveze printr-un miracol. Dar daca esti doar un barcagiu betiv si pacatos, mai bine te sui in barca si-l salvezi cit de lumeste poti, in loc sa fii neghiobeste un sfint inchipuit.
Fara indoiala ca o rugaciune spusa in taina si cu suflet curat, o usa deschisa cind sufletul ti se prabuseste, un preot induhovnicit si permanenta marturisire a lui Hristos, acestea sint rosturile mari ale bisericii. Dar pentru cel cu dinti de lapte, Biserica nu trece dincolo de basmaua femeii de la luminari. Pentru el, Biserica este in primul rind materiala, este „ce se vede”. Pentru ei, un sac de faina a mai vital decit un pomelnic la Muntele Athos iar mintuirea trece prin burta. Pentru a-i salva pe acesti oameni si pentru a arata un inceput concret si lesne de priceput al iubirii de aproape, pentru aceasta trebuie Biserica sa fie darnica material. E drept ca in Biblie zice „sa nu stie stinga ce face dreapta” dar asta se refera la gestul individual, nu la cel colectiv. Colectiv, cind facem caritate il marturisim pe Hristos, pentru ca o facem in numele Lui.
Cine se stie sfint, sa stea in chilie sa se roage. Cine nu, sa se roage suflecindu-si minecile si punind fundul la treaba.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s