Despre Rugaciunea Inimii

Singurele sfaturi cu adevarat calificate pe care le pot da in aceasta privinta este cum sa faci sa esuezi.
Cartea pe care o citesc, scrisa de Ignatie Brianchaninov, este lamuritoare, concisa si tehnica. Poate ca mi se pare asa si pentru ca este o traducere in engleza, o limba mai putin savuroasa decit romana in ceea ce priveste ideile ortodoxe.
Cind curatenia si disciplina interioare nu se ridica la nivelul entuziasmul rugaciunii, se produce un dezechilibru sufletesc foarte periculos. Pe un teren imatur, un asemenea dezechilibru poate duce la indepartarea de Dumnezeu sau la erezie. E ca si cum mutam centrul de greutate fortat de la cap la inima dar mintea ramine ingreunata de ginduri intunecate si masive iar corpul se darima. Cind greutatea se muta spre inima, gindurile trebuie sa dispara iar asta este ingrozitor de greu intr-o viata care nu se petrece in tacere. Mai mult decit atit, poate apare o infatuare a unei substante spirituale care, de fapt, nu exista, o infatuare sora buna cu slava desarta.
Se prea poate sa existe, prin minunea lui Dumnezeu, traitori ai acestei rugaciuni printre mireni. Eu nici nu indraznesc sa ma gindesc la o asemenea fapta, caci sint biruita de fiecare data de minie, mincare si orgoliu.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s