…continuare

La nici un an dupa sosire, mama s-a imbolnavit grav. S-a cautat pe la douazeci de medici in Romania, facuse si o lista, in gluma-i zicea lista plingerii. A „contribuit” si ea la sistem, rusinata si disperata. Eu n-am stiut intreaga enormitate a situatiei decit dupa citeva luni, cind m-am trezit cu ea la usa, desfigurata si in dureri cumplite. Eram deja gravida si lucram peste o suta de ore pe saptamina. Ma sculam noaptea sa-i fac injectii de morfina iar peste zi cautam infrigurata o solutie. De doua ori i s-a oprit respiratia iar o data am vazut-o pe podea in convulsii.
Intr-o noapte, m-am refugiat din nou in biblioteca, vechea mea prietena unde-mi gasisem scaparea odinioara, de data asta un loc ingresuit si fara trecut maret, ticsit de carti ingramadite eficient pina-n tavan. Eram in cautarea unui cap de ata, a unui fir de la care sa pot porni… cautam un diagnostic. Eram ignoranta, debusolata, citeam disperata pagina dupa pagina in timp ce-mi simteam plinsul in git. Din cind in cind imi mingaiam burta, rugindu-l pe fecior sa ma ierte si sa fie cuminte. Spre dimineata, aveam o idee si un plan.
In ziua aceea am inceput sa bat la usi necunoscute si sa ma bazez pe mila strainilor : eram prea disperata pentru a fi timida. Usile s-au deschis si strainii m-au ajutat, fara efuziuni sentimentale dar simplu si organizat. In mijlocul tuturor acestor tratamente si operatii, s-a nascut feciorul. Iar mama a fost acolo, sa-i schimbe primul scutec si sa-i faca prima baie. Era atit de slabita incit mi-era teama sa nu-l scape dar n-am avut curajul sa-i spun. „Daca-l scapa, facem altul”, glumea jupinul.
Dupa noua luni, slabita dar in remisie, mama s-a intors acasa. Noi am ramas cu copilul, teama recidivei si datoriile de pe cartile de credit.
De-atunci, mama a crescut trei nepoti, a construit o casa si o afacere, are parul alb si se duce la biserica ceva mai des.
Ce am vrut sa spun cu povestea asta este ca orice lucru in viata porneste de la ceva din trecut si se leaga de ceva in viitor, hotaririle fiecarui moment vor influenta intreaga noastra viata si pe a celor din jur. Pentru mine, un om este egal cu suma actiunilor lui din trecut. Atit.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s