Inapoi la carti

Inca o noapte de nesomn, de fapt mi-am dus barbatul la librarie si am venit tirziu, la 11 seara, inarmata cu o multime de carti. In principal, vreau sa incep a umple niste gauri ramase din perioada comunista si perpetuate din groaza de-a ma inhama la lecturi grave : Arhipelagul Gulag, Jurnalul Anei Frank, Versete Satanice… Azi mi-am cumparat insa cu totul altceva, mai apropiat de starea mea de spirit de-acum : Ginduri in Solitudine, Directii si meditatii spirituale (ambele ale lui Thomas Merton), In Timp ce Europa Dormea de Bruce Bawer si Hunting and Gathering a Annei Gavalda. Vor urma Liber de-a Alege a lui Milton Friedman si Aventurile lui Tintin, de preferat in editie completa (foarte greu de gasit, de altfel). Inca ma lupt cu cartea lui Simone Weil, Radacini (pe care jupinul o gaseste imposibila) si cu Citind Lolita in Teheran (pe care nu pot s-o gust neam, asta este).
Pe undeva imi spun ca toate astea-s inutile, mi-ar place sa ma pot desprinde, uneori mi se pare ca aproape orice lectura in afara Bibliei are iz indecent dar nu in sensul fizic, ci ala de goliciune spirituala, de irosire a vremii care si-asa pare sa se compacteze.
E ciudat ca-n afara de Maica Tereza, Maica Domnului si Maria Magdalena nu pot gasi un model feminin impresionant, nu ca n-ar exista…

Din nou discutia despre starea medicinii romanesti, cu niste bucuresteni in vizita : neomenie, spaga, ce ne facem neamule, vaicareli, las ca nici la voi aici in capitalismul salbatic nu-i mai bine, stim noi ca se moare de greseli medicale… si alte chestii de-astea pe fond de Colinde cu Hrusca.
Am ajuns sa miros de la o posta de unde vine praful de pusca si sa-mi cataloghez interlocutorul din inceput, jupinul inca aplica o cumsecadenie logica exasperanta in discutii de-astea, in timp ce-mi studiaza mimica pentru a preveni eruptiile vulcanice. E mult de cind n-am mai erupt, ce-i drept… din nefericire nu pentru ca am devenit mai toleranta, ci pentru ca am devenit mai cinica : daca furi sau privesti pasiv cind altul fura, tre sa inveti sa traiesti cu putoarea.
Oricum, cind le-am sugerat ca intregul sistem ar trebui privatizat (spitale, institute, absolut tot) si statul n-ar trebui sa angajeze absolut nici un medic, au venit cu obiectii de gen echitate socialista, fratele meu, da ce echitate-i aia de-acu s-o platesti pe infirmiera sa-ti schimbe plosca ? Ce face ala de n-are, decit sa zaca in urina proprie pina s-o milostivi vreun suflet si de el… si, surpriza mare, romanii au aflat ca saracia impusa erodeaza omenia ! Nu-i nimic, lasa ca da un decret statu, frate, de-i baga la puscarie pe toti aia care-s neomenosi si uite asa se scoate neomenia din tara. Omenia e o floare rara, se sadeste in cei sapte ani de-acasa si se adapa la inceput din frica de Dumnezeu si mai apoi din dragostea de Dumnezeu si abia mai apoi devine iubire de aproapele.
Mai e o cale, se numeste corectitudine profesionala, pleaca tot de la cei sapte ani de-acasa, trece prin exemplul unei scoli oneste si se adapa din sistemul social de rasplata si pedeapsa. Nu are calitatea omeniei dar e un substitut destul de bun, cel putin in societatile vestice.
Inca nu ne dam seama de intreaga amploare a eroziunii morale rezultata din comunism : mi-aduce aminte de evreii care au plecat din Egipt si au avut 40 de ani de tranzitie pina sa ajunga in pamintul fagaduintei. Nu-i intimplator ca au avut nevoie de primenirea unei intregi generatii pentru a se debarasa de trecut. Mertzanul nu te innobileaza, daca-l folosesti pe post de scrumiera pentru seminte.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Inapoi la carti

  1. Anne, ce coincidenta, si eu vreau de mult sa citesc Arhipelagul Gulag, dar inca n-am reusit sa „ma pornesc” :).Parca nu mai gasesc linistea (fizica 🙂 ) necesara pentru a ma „cufunda” in lectura.

  2. Irina zice:

    scuze, am intrat de pe contul sotului, eu am scris mai sus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s