In context

Thomas Merton

 

„Cind gindul este fara intentie afectiva, cind incepe si se termina cu inteligenta, nu duce la rugaciune, iubire sau comunicare”

 

Sfintul Albert cel Mare

 

„Contemplatia filozofilor nu cauta decit perfectiunea celui ce contempla si nu merge dincolo de intelect. Contemplatia sfintilor este inflacarata de dragostea celui contemplat : Dumnezeu. „

 

M-am gindit mult la rostul instructiei in devenirea omului : are sens sa afli, sa stii, se cunosti lucruri noi doar in masura in care ele te fac un om mai bun. Adica in masura in care dobindesti mai multa empatie pentru celalalt, mai multa rabdare si mai multa generozitate. Cu iubirea pentru cei din jur e mai complicat, ea vine cu adevarat numai prin Dumnezeu. Numai cind renunti complet la tine insuti, incepi a invata sa iubesti. Noua ne e frica se renuntam la noi insine, ca si cum un mare rau ne-ar prinde nepregatiti : singurul rau care conteaza e moartea si un egoist va fi intotdeauna nepregatit pentru ea. 

Unii cred ca acela ce traieste intr-o continua contemplare a mortii, e paralizat in traiul de fiecare zi. Nimic mai neadevarat, omul detasat de fleacurile zilnice e mai productiv in marile teluri ale vietii. Sa stai cu ochii pe moarte nu inseamna sa renunti la viata, ci inseamna sa vezi viata in context. 

Si-n medicina trebuie sa vezi lucrurile in context. De exemplu, ai un batrin incontinent, constipat, cu insuficienta cardiaca si cu dureri de sold. Omul are nevoie de o pastila care sa-i elimine apa si una de durere. Dar pastila de apa o sa-l faca si mai incontinent iar aia de durere si mai constipat. Pe de alta parte, durerea produce tahicardie care poate sa-i agraveze insuficienta cardiaca iar durerea il va preveni sa-si gateasca mincare proaspata, apelind la conserve care au sare, ceea ce-i va agrava nevoia de pastile de apa. Exista o pastila care reduce tahicardia dar si aceea agraveaza constipatia. In plus, pastilele de durere il vor ameti, ceea ce-l va face mai predispus la caderi si la fracturi de sold… si povestea poate continua pe inca doua pagini. 

Si din toata increngatura asta, trebuie sa iei o decizie. 

La fel e si-n credinta, imi inchipui : omul, cu pacatele si maretiile lui e o increngatura pe care numai un duhovnic bun poate s-o descurce… cu mila lui Dumnezeu.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la In context

  1. magda zice:

    Ane, recunosc ca incepe sa ma cam stringa propria-mi persoana. Nu ca nu-mi mai incap in piele de mindrie, dar simt ca ceva nu e in regula cu a fi „l’ombelico del mondo”. Sa fie asta inceputul? Cred.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s