Katyn

Un film pe care vreau sa-l vad :http://www.katyn.netino.pl/en/  Mai multe informatii aici :http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_Massacre . Marturia lui Wajda (al carui tata a fost omorit la Katyn) ;”I know that the young generation, fully aware and with enthusiasm, is moving away from our past. Busy with mundane matters, they forget names and dates, which, no matter if we want it or not, create us as a nation with its fears and misgivings surfacing at every political opportunity. „Pe cind un film zguduitor despre Fenomenul Pitesti ? Ma intreb citi dintre liceenii de acum au citit cartea. Ma intreb citi isi mai aduc aminte…  Tot despre un genocid :In noiembrie 1986 Molotov moare, in virsta de 96 de ani. Molotov fusese prim-ministru al URSS in perioada colectivizarilor fortate din 30-33, mina dreapta a lui Stalin in organizarea masacrului taranilor independenti. Rapoartele variaza dar se estimeaza cifre in jur de 12-13 milioane de morti, in mare parte ca rezultat al infometarii planificate. Trenuri intregi de tarani ucrainieni au luat drumul Siberiei, unde au fost lasati la marginea padurilor, iarna, fara unelte si fara mincare sau au fost inghesuiti pe mici terenuri de mlastina inghetata, de unde n-a supravietuit nici unul. Taranii stateau linga sinele de tren in genunchi si plingeau in fata calatorilor dupa o bucata de paine dar trenurile nu aveau voie sa opreasca, iar cei carora li se facea mila si le aruncau mincare erau inchisi. Un sfert din populatia Ucrainei a murit ( adica 7 milioane de oameni), incluzind o treime dintre copii si 90 % din intelectualitate. Nici nu-i de mirare ca rusificarea s-a facut ulterior atit de eficient. Pina nu demult, in apartamentul de deasupra bisericii a locuit Josefa, sora ultimului episcop emigrat din Belarus. Pe Josefa o luau in ris toti osenii veniti la munca, in parte din cauza accentului ei imposibil  si in parte din cauza dementei senile cu manifestari imprevizibile. Josefa era insa un martir : tinara fiind, a avut curajul sa lupte pentru fratele si credinta ei, fiind inchisa si torturata. Dupa eliberare a emigrat, slujindu-si fratele pina in ultima clipa a vietii. Josefa a fost marturia vie a nebunului intru Hristos si o fereastra in timp catre lumea infricosatoare  a instinctului uman dezlantuit. Dumnezeu sa te tina cu ingerii, Josefa !

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Katyn

 1. kosson zice:

  Nu uita de Sighet, de Gherla, de Canal, de cei care au luptat in munti asteptand Aliatii, de miile de prizonieri romani care au vazut Siberia ca pe mormantul lor… nu uita de stramutatii silnic in Baragan… si multe alte grozavii rosii

 2. Monica zice:

  E un film despre fenomenul Pitesti pe youtube. De fapt sunt 4 filmulete. Americanii l-au facut !

 3. kosson zice:

  Am vazut Katyn. Un film taios, sec despre un adevar care intrece cu mult capcitatea peliculei de a transmite…

 4. ad zice:

  Da, tocmai am vazut si eu filmul Katyn si cred ca este intr-adevar foarte reusit. Finalul, in mod deosebit, mi s-a parut zguduitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s