Care ratiune ?

In seara asta l-am descoperit pe Dinesh D’Souza, autorul cartii  WHAT’S SO GREAT ABOUT CHRISTIANITY :

http://www.dineshdsouza.com/

Ma regasesc mult in argumentele lui despre felul in care un individ ajunge la Dumnezeu. Procesul poate fi cit se poate de rational, ca o problema de matematica. Dumnezeu e dincolo de ratiune dau nu sfideaza ratiunea si asta este toata frumusetea argumentului lui. Pe Youtube sint inregistrate niste dezbateri foarte frumoase, cu diversi intelectuali atei.

Argumentul meu principal impotriva ateismului este tot unul rational si anume biologic : cum justifica un intelectual ateu modern procrearea ? Adica, de ce trebuie sa ne inmultim ? Sigur, multi fac cite un copil, dintr-un instinct al speciei (si o oarece presiune culturala) dar cind vine vorba de al doilea (si mai ales de al treilea si-al patrulea), clacheaza. De ce ? Din comoditate si egoism. Odata satisfacuta curiozitatea parentala si nevoia biologica de afectiune si progenitura, nu mai exista o motivatie suficient de puternica pentru un nou sacrificiu. Ba chiar unii militeaza impotriva inmultirii, ca si-asa sintem prea multi. Om fi, dar nu din cauza lor. Ateul modern a incetat in a-si aduce contributia la perpetuarea speciei. Pe termen lung, cel ce crede in Dumnezeu este si mai fericit si se inmulteste si mai mult si aici e paradoxul : ca un om care gaseste argumentele lui Darwin rationale si convingatoare, este predispus a deveni extinct tocmai in virtutea acelor argumente (si anume, ca numai un organism capabil a se reproduce va supravietui ca specie). Asadar, din punctul de vedere al supravietuirii speciei umane, un credincios este mai avantajos. Situatia se aplica mai acut in special in societatile vestice, unde femeile lucreaza si beneficiaza de contraceptie. Iar fara reproducere, nu exista evolutie. In fine, asta este o discutie lunga si n-am timp si nici interes sa ma lansez in ea, decit ca vreau sa spun ca Dumnezeu este cit se poate de rational iar alegerea de a crede in Dumnezeu este pentru multi oameni una rationala (la fel cum ai decide ca o anumita cariera, o anumita tara sau un anumit partener sint potrivite si viabile pentru tine). Odata intrat pe fagasul credintei, schimbarile interioare care se petrec nu mai pot fi explicate asa de simplu, pentru ca sint trepte ale ratiunii pentru care nu exista semantica. 

Asadar, argumentul meu impotriva ateilor este ca se vor rationali pe termen scurt, fara a fi rationali pe termen lung.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Care ratiune ?

  1. mihaella zice:

    adevarat graiesti!
    problema nu este ca ei cred ca nu exista D-zeu.e dreptul lor!ci ca devin agresivi daca ceilalti nu sunt de acord cu ei….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s