Prejudecata

Parintele vine din nou la cabinet : profit si-l intreb daca stie vreun duhovnic bun. Duhovnicul meu a fost mutat la o mie de kilometri si-am ramas iar cu fundu-n balta. mi-l recomanda pe … Eu, mirata :”…? Sinteti sigur ? Parca m-as jena, prea e om important.” El ma asigura ca… are fii spirituali  si ca este „simpatic” si o sa-mi placa. In context, inteleg ce vrea sa spuna si zimbesc. Il rog sa-mi puna o pila, sa ma introduca adica. Pina si aici merge pe pile. 🙂

Vorbind despre biserica, parintele zice ca acolo unde-s fapte bune, sint si ispite mari. 

O saptamina mizerabila la cabinet, cu multe umilinte si incertitudini. In timp ce conduc spre casa, ma cuprinde tristetea, nu pricep de ce trebuie sa aleg mereu calea cea mai cainoasa ca sa ajung unde vreau, mai ales ca nu-s singura, i-am carat pe toti in asta. Incep sa reflectez nu tocmai magulitor la adresa oamenilor in general, ca sintem superficiali, vedem numai fatada si-avem o tendinta de-ai respecta pe abuzatori si dispretui pe cei ce ne ajuta. Mama avea un coleg, profesor de matematica, o somitate in domeniu, dadea meditatii pe sume enorme si culmea ca avea mereu clienti. Mama-l tot admonesta: „cum poti, nene, sa ceri atita, nu ti-e mila de copiii astia, mai lasa si matale ceva din pret.” „Madam G”, zicea el,” prostia se plateste”. Acum s-a ramolit de tot, saracul, copiii au emigrat si el sta tot in apartamentul de bloc de pe soseaua… cu tramvai sub balcon. 

Dincolo de cinism, omul cunostea ceva natura umana. Cu cit un lucru sau un serviciu are un pret material mai mare atasat sau este mai dificil de obtinut, cu atit tindem sa-i atribuim si o valoare intrinseca mai mare. Adica, pretuim un lucru sau un om in context. De exemplu, ma gindesc la o femeie cam anorexica, cu tatuaje pe corp si care se culca cu un barbat insurat, despartindu-l de nevasta lui… si se jura ca nu fura pina ce-i prinsa cu rata-n gura… Ei, in context de Hollywood si cu haine Gucci pe ea, devine ambasador al pacii la ONU. Dar in context de (fosta) Piata Ferentari ? Cine ar fi ea in context de Piata Ferentari ? 

Nici viata spirituala nu-i scutita de asemenea miopii : a zis-o cutarica, toti il stim  pe cutarica ce destept sfint si imaculat este, trebuie sa fie adevarat. Pai, in primul rind ca recolta se vede abia la seceris, adica sfintenia lui cutarica se poate vedea clar si indubitabil abia dupa moartea lui (pina atunci ma poate sa cada si sa se ridice de vreo suta de ori), iar in al doilea rind, nu-i facem o favoare adulindu-l pe fata, ca-i punem mai multa ispita si-l impingem mai usor la cadere. Or fi si sfinti in lume dar ei sint in afara lumii. 

Dar ia sa-nceapa Iliescu a da citate din Sfintii Parinti, am zice ca s-a scrintit la cap, nu ?

As vrea sa-i invat pe copii spiritul critic, nu in sens de cinic si demolator, ci in sens de libertate in Dumnezeu. As vrea ca singura lor prejudecata sa fie (frica de) Dumnezeu.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Prejudecata

 1. Mariana zice:

  Imi permit sa-ti trimit un link:
  http://isabellelorelai.wordpress.com/
  sunt o gramada de cazuri medicale acolo si ma gandesc ca poate ii poti ajuta cu informatii din domeniu, avand in vedere ca de peste ocean medicina se vede altfel si accesul la ultimele descoperiri e mai usor.

 2. Maria zice:

  La un moment dat insa prejudecatile celorlati se reped asupra lor. De atunci incolo ei trebuie sa dovedeasca o mare putere interioara.Tot noi insa trebuie sa le fi asigurat-o putin cate putin pana in momentul respectiv pentru ca altfel, contextul poate fi determinant.E putin riscant insa asa mi se pare cel mai sigur si mie .

 3. boiereasa zice:

  Multumesc, Mariana, in masura timpului si priceperii o sa citesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s