Tactica

Revin la problema credintei la cel ce emigreaza. Un lucru se schimba si anume infatisarea celui rau. Cind un om se ducea in pustie, raul isi schimba infatisarea, se arata intr-o haina mai primitiva, mai socanta. Cind emigrezi, raul se arata intr-o haina mai complicata, oarecum faci drumul invers. E mai greu, asadar, a-l recunoaste. Prima infatisare a raului in emigrare este frica : de necunoscut, de oameni, de pierdere a identitatii. Frica nu vine niciodata de la Dumnezeu, frica vine de la lipsa lui Dumnezeu. De fapt, frica este iadul personal si permanent al fiecaruia dintre noi. In societatea moderna, termenul este adesea inlocuit cu acela de anxietate, un fel de frica mai micuta. Exista „anxiety disorder”, o conditie medicala ce consta in ingrijorarea permanenta si excesiva, adesea fara obiect clar si care poate duce la tulburari fizice : palpitatii, dureri in piept, dificultati de respiratie, amorteala sau furnicaturi in degete si multe altele.

Mijlocia a inceput lectiile de balet si de step ( „tap dancing” in engleza) iar aia mica vrea si ea, bineinteles. Am hotarit sa o duc la balet si nu la un sport competitiv pentru ca asa mi s-a parut firea ei : este foarte feminina si-i plac lucrurile frumoase si cu volane, danseaza de cite ori are prilejul, este destul de ambitioasa dar nu competitiva. 

Feciorul tot uita sa-si aduca tema acasa. Dupa multi nervi si milogeli, ieri am gasit solutia : de obicei vine cu autobuzul de la scoala. M-am dus sa-l iau si tocmai cind iesea mnealui in tromba l-am intimpinat toata numai zimbet si i-am tras o pupatura mare pe frunte in vazul colegilor. Dupa aceea l-am mangaiat si giugiulit pret de vreo doua minute, mai sa intre in pamint de rusine. Apoi l-am pus sa-si desfaca ghiozdanul sa vedem daca are tot ce trebuie si le-am inventariat cu incetinitorul. I-am spus ca de acum inainte, de fiecare data cind isi uita tema la scoala, o sa vin sa-l iau a doua zi, ca sa-l ajut sa-si aminteasca. M-a asigurat ca nu va mai fi nevoie…

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tactica

  1. doina zice:

    La multi ani!

  2. magda zice:

    M-a intrigat intodeauna aceasta teama a pierderii identitatii: adica a pierderii identitatii de roman, asta e clar. Ce inseamna sa fii roman? si de ce oamenii se definesc doar asa? daca nu gasesc varza de sarmale isi pierd identitatea? (da, sint rautacioasa)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s