O carte

Din nou citindu-l pe Ignatie Briancianinov, despre rugaciunea lui Iisus. Zice el ca rugaciunea se invata. Arareori unii o primesc de la Dumnezeu prin „lucrare staruitoare si prin caldura credintei” dar la marea majoritate este un proces de invatare. Cel ce se roaga trece prin etape, ispite de-a dreapta si de-a stinga. De obicei are nevoie de un sfetnic ce a trecut deja prin aceleasi faze si care-l va impiedica sa cada in ispita. La inceput, arma principala a rugatorului este smerenia, pina la dobindirea neraspindirii mintii. Apoi, se ajunge la liniste si la vederea mintii. Da un citat din Isaac Sirul : „Omul trupesc si sufletesc auzind cuvintul duhovnicesc il intelege potrivit cu starea lui, il asculta, il schimba, il strimba si urmarindu-l in sensul lui schimonosit, dobindeste o directie falsa (mincinoasa) si se tine de aceasta directie cu incapatinare, ca de o directie data de un cuvint sfint.” Vezi, asa se fragmenteaza bisericile… dar nu intru in amanunte. Smerenia profunda si adinca ne-ar scuti de aceste greseli.

Aduce si un citat din Matei,cum ca nu se pune vin nou in burdufuri vechi, sa nu crape, ci vin nou in burdufuri noi. Vad asta in doua feluri : pe de-o parte, in explicatia cartii cum ca faptele bune trebuie sa fie pe masura lucratorului lor, ca sa nu se sminteasca si pe de alta parte, ca nu trebuie contrariati cei slabi in credinta cu explicatii dificil de inteles.

Fara legatura cu cartea, revin la faptele bune : ele trebuie privite cu dispret, cu scirba de catre  faptuitor, altfel sint foarte de sminteala. Fapta buna trebuie sa porneasca atit din dragostea pentru cel fata de care o facem cit si din sentimentul datoriei fata de Iisus rastignit. Dar e mai usor sa schimbi lumea decit sa-l ajuti pe vecin, pentru ca ajutorul vecinului presupune dezvelirea ta ca persoana in fata lui, e un anti-eroism incomod. Eroul e mascat si misterios, mai ales in timpurile moderne, vezi toata gama de Spiderman & Comp.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la O carte

 1. Irina zice:

  am recitit si eu ceva din Sf. Ignatie zilele trecute, despre vietuirea mireanului in lume.

 2. da,
  ”ingenunchiand esti mai inalt”
  a nu se incerca asta in lumea laica ! 😀

 3. AdrianaB zice:

  Nu cred ca trebuie privite cu scarba, astfel nu le mai faci, ca n-au importanta.. Trebuie sa faci un bine si sa-l arunci pe apa.. Sambetii, dupa cum e proverbul.. E mai sanatos asa, sigilezi dupa ce ai facut fapta si nu te mai intorci la ea…

 4. viatalatara zice:

  bine ai revenit. a trecut uraganul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s