Rolul scolii

Pornind de la articolul Adrianei, Anca a ridicat o problema importanta, aceea a distinctiei intre anii de scoala si cei sapte ani de acasa. Care este balanta intre rolul parintilor si rolul scolii, in educatia morala a copilului ? In trecut era mai mult rolul parintilor, in ziua de azi parintii lucreaza si copiii petrec mult timp la scoala, astfel incit influenta scolii in educatia morala a copilului a crescut. Daca scoala nu pune nici un accent in modelarea caracterului si se preocupa numai de informatia pur stiintifica vazuta ca o insiruire de notiuni, rezultatul poate fi un dobitoc cu diploma. Mai este insa o problema, pe care o vad la fel de importanta : rolul scolii in a-l invata pe copil sa „gindeasca de unul singur”, critic, sa sintetizeze notiunile si sa ajunga la propriile concluzii. Un om poate scapa de indobitocire sufleteasca in doua feluri : fie-i sint deschisi ochii de catre parinti sau dascali cu privire la bine si rau, adevar si dreptate, fie dobindeste el insusi aceasta „vedere” mai tirziu in viata, pe un drum al Damascului de la care nici unul nu sintem scutiti… presupunind ca are in el structura mentala si capacitatea de a cauta adevarul si absolutul in fiece moment al vietii. Sint multi oameni instruiti in jur, oameni carora daca le dai o ecuatie o sa vina cu solutia in doi timpi si trei miscari, atita vreme cit ramin la nivelul abstractiunii. Dar, daca-i pui sa aplice acea ecuatie in viata de fiecare zi si-n relatiile cu cei din jur, solutia gasita de ei este una falsa… adica le lipseste inteligenta practica. 

Sint femei extrem de inteligente care, cu toata inteligenta lor, nu sint in stare sa aiba o existenta cel putin echilibrata… te uiti la ele cum nu pot vedea griul de neghina, adevarul de minciuna, adincimea de fatada si te intrebi cum este cu putinta ? Pai este, ca inteligenta si cu discernamintul nu sint tot una, dupa cum si buna cumpatare este cu totul altceva decit primele. Ei, tocmai discernamintul este foarte important de construit in scoala, capacitatea de-a vedea esenta unei probleme evitind impiedicaturile. Buna cumpatare este tot pe nadejdea parintilor si a bisericii si se bazeaza mult de tot pe exemplul personal al educatorilor. Din pacate, cine o sa-i educe pe educatori ?

Nu toti copiii au inclinatii academice, e greu sa recunoastem ca parinti asta insa adevarul este ca nu toate conexiunile neuronale sint la fel de bogate. Noi trebuie sa ne luptam a creste oameni bogati, oameni puternici, oameni cu care oricine sa vrea sa urce muntele impreuna, in vreme de furtuna. Iar daca au si PhD, cu atit mai bine. Daca, insa, crestem un neam prost cu PhD, tot asa se cheama : ca sintem parintele unui neam prost.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Rolul scolii

 1. Irina zice:

  cel putin teoretic acesta ar fi rolul scolii, sa dezvolte gandirea critica, din pacate se cam ramane la nivel de teorie. Cel putin la noi copiii sunt burdusiti cu multa informatie pe care trebuie s-o invete pe de rost si s-o reproduca. Apoi abuzul verbal, si uneori si cel fizic, este arhi- prezent. Nu mai spun ca in loc de desen, sport sau lucru manual(ore si asa putine) de multe ori fac matematica, de zici ca vrea sa scoata niscai savanti din ei.

  apoi scoala exercita si o influenta morala, dar in sensul veacului acesta. De ex. la noi la scoala copiii de a 8a sunt invatati sa foloseasca prezervative, si li se dau gratuit. Cand am incercat sa intervin, sa sugerez ca poate o educatie spre abstinenta ar fi mai indicata, mi-au sarit toti in cap – esti depasita, de unde scoti ideile astea, nu mai exista asa ceva, etc..

 2. Maria zice:

  Din nefericire, fraza asta:”Din pacate, cine o sa-i educe pe educatori ?” este dureros de adevarata.
  Este un ciclu greu de rupt: sistemul e prost (nu exista educatie morala in scoala) iar educatorii ies si ei insisi din acest sistem si sunt obligati sa lucreze in continuare in el.
  Si mai este un paradox aici existent in Romania in multe domenii de altfel: cei in drept nu schimba nimic(spre bine) nu neaparat pentru ca nu vor ci si pentru ca nu vad.Culmea e ca cei care traiesc in sistem ajung sa nu-i mai inteleaga lipsurile.
  Sunt asa obisnuiti cu unele anomalii incat li se par chestii OK.

  .

 3. viatalatara zice:

  bre, ce zici matale e adevarat, demonstratia e impecabila, dar ai uitat un singur lucru – vezi comentariul Irinei: ce e bine pentru unii e rau pentru altii, moralmente vorbind. iar unde nu-i moral si nu-i printip, vezi bine ca nu ezista…

  ce valori sa-i invete? – this is the question.

  parerea mea.

 4. Debora zice:

  Vorba fiului meu, elev in clasa a XI-a – in Romania, bineinteles:) „Mama, stii ce a spus Mark Twain? <>”

 5. Debora zice:

  Doamne, acuma vad ce a iesit! Oricum nu mai are mare importanta, dar Mark Twain a spus: Nu dati voie scolii sa va strice educatia! (N-am mai pus ghilimele, ca iar disparea citatul…)

 6. sexy_lady zice:

  Eu una cred ca menire scolii este cea de a-l ajuta atat pe copil cat si pe parintii acestuia de a observa progresele pe care acesta le face,de a observa talentele sale,de a descoperi ce tip de inteligenta il caracterizeaza pe acesta,dar are si rolul de a il determina pe copil sa fie mai respectos,atent cu cei din jur,amabil si binevoitor.Are rolul de a forma generatia din prezent si pe cele din viitor si este ajutorul parintilor cand vine vorba sa-si cunoasca mai bine copilul.La scoli poti descoperi mai usor ce calitati ai si ce defecte,iar daca esti genul de om perfectionist incerci sa scapi de defecte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s