Ametite

„The problem with socialism is sooner or later you run out of other people’s money.” – Margaret Thatcher

Cea mai cuprinzatoare expresie a timpurilor noastre.
Dovada : Grecia.
Intimplator, de vreo doi ani lucrez cu mai multi medici greci. Unii au emigrat de copii, altii s-au nascut aici din parinti emigrati. Discutam uneori despre ce se-ntimpla in Grecia. Invariabil, imi spun ca le este rusine de propriul lor popor, pentru ca sint puturosi si nedisciplinati. Cind i-am intrebat daca vor trimite bani sa salveze situatia, unul dintre ei mi-a spus ca daca n-au bani, sa puna mina sa munceasca, nu sa trindaveasca.
Zice el : „Auzi, vine varul meu in vizita, asta-i profesor la un liceu din Atena, munceste de la 9 la 12 si se plinge ca este epuizat. Si-l duc eu sa vada orasul, se opreste el la magazinele cele mai elegante sa-si cumpere nu-stiu-ce, sa-i dea gata pe grecii lui de-acasa. Mai, eu cit sint de doctor, nu-mi permit sa cumpar de-acolo. Si varul meu foloseste o carte de credit, iar cind o da gata, ia alta… ”
Cu grecii nu prea am avut tangente in Romania, doar la facultate, ce-i drept, erau citeva personaje dubioase, mai preocupate de cum sa triseze la examene decit de cum sa invete pentru examene. Si ce-i drept, unii profesori se pretau, mai mare rusinea. Pe vremea aceea mi-era asa o jena, ca uite cum ne fac profesorii astia de ris ca natie, acum ce sa mai zic, trebuie ca se simteau grecii ca la ei acasa.
Unii americani de pe-aici fac pe inteleptii, caineaza euro de zor, ce mai, ride ciob de oala sparta, ca si tovarasul Obama e mai socialist decit grecii, cheltuie din greu sa-si mituiasca votantii si pe liderii de sindicate. maine-poimaine se sparge buba si-n America, o sa se acuze unii pe altii si mai apoi o sa dea vina pe incalzirea globala si stratul de ozon care i-a tembelit la cap.
Dar, Efimito , eu stiu cine-i adevaratul vinovat pentru starea economiei mondiale : evreii ! Pai de mii de ani ei comploteaza, de nu poate sa se inteleaga om cu natiune, ca daca nu era ei nu era nici lagare, nici masoni, nici gripa porcina. Ca, vorba profesorului meu de la Stefan Gheorghiu, putini au fost si multi au ramas.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ametite

 1. MariaM zice:

  Nu ai dreptate acuzand in necunoastere .Eu traiesc in Grecia de mai mult de 10 ani si iti spun cu mana pe inima: grecii nu sunt nici pe departe mai puturosi ca romanii.Insa sunt foarte nationalisti si asta sta multora in gat.Nu au vandut nimic spre deosebire de Romania care a vandut tot ce se putea da. Grecii sunt uniti si nu renunta ca popor la traditie .Impreuna fiind si cadrul legal sustinand modul asta de viata ei sunt de neclintit. Asta se va distruge acum.
  Nu -ti poti imagina ce autostrade s-au construit aici ultimii 20 ani .Si relieful Greciei este groaznic daca vorbim de constructii fata de relieful Romaniei.Toate au fost date de la Atena spre firme grecesti pe portiuni .Uita-te in Ro cate autostrade s-au construit si spune-mi dupa aceea cine e puturos.Despre profesorasii greci din America ce spun ca le e rusine de propriul popor ce sa spun.Mie nu mi-e rusine de poporul roman desi nu-mi permit nici sa privesc la magazinele si la tavernele unde imi duc prietenii romani sa manance si sa faca cumparaturi aici cand vin anual in concedii.Prietenii mei din Romania merg anual la mare in Grecia sau in turcia , in Austria etc, pe cand vecinii mei de aici(si stau in cartier bun) nu-si permit o iesire din Grecia decat daca au firma proprie.Nu am vazur profesor sau medic tanar aici sa iasa in concediu in afara granitei.
  Cu cartile de credit ai dreptate s-au dat in nestire insa nu omul de rand este de vina pentru asta ci politica bancilor care a aincurajat asta.Nu numai aici a fost capcana asta.Si in alte tari a fost asa.Si romanii s-au imprumutat la sange nu numai grecii.Romanii insa nu mai au de ce sa fie presati . Ei au acceptat tot usor.
  Indiferent daca este Grecia, Argentina sau USa, in criza financiara nu se intra pentru ca X ulescu are 2 carti de credit pe care a luat Tv si frigider ci pentru ca miscarea de capital mare la nivel de tara este facuta la un nivel mincinos si la clikul facut de firmele de audit bulgarele se rostogoleste necontrolat .Nu Gica este de vina sau Giannis pentru asta.

 2. MariaM zice:

  Privita din America, Grecxia este o tara socialista.Insa, nu in modul romanesc de intelegere a termenului.Termenul nu se refera la valoarea proprietatii private.ea este clara si bine definita.Ci la faptul ca masurile sociale sunt foarte puternice aici si impuse chiar si sectorului privat.Asta inse se va distruge probabil in mare parte acum

 3. MariaM zice:

  Miscarea de capital despre care se vorbeste in criza (si care nu are nici o legatura cu un prof din Athena sau cu cartile de credit ale unuia din Thess) si nu are legatura nici cu „puturosenia” poporului este cam asa:

  http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html?ref=weekinreview

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s