Despre ipocrizie

Pentru cine are timp, rabdare si este interesat de istorie americana contemporana

http://www.hoover.org/multimedia/uncommon-knowledge/45276

Interviurile lui Peter Robinson sint marturii extraordinare ale timpului nostru iar Thomas Sowell este o delectare, ca intotdeauna.
Cineva mi-a reprosat ca sint prea unilaterala in preferinte. Oh, am avut si eu perioade de exaltare socialisto-liberala : pina la 14 ani, cred… cind am citit „Spovedanie pentru invinsi”, a lui Panait Istrati. A fost evident ca majoritatea revolutiilor europene isi devoreaza copiii si devin un pretext pentru arivismul unor haimanale smechere. Iar asta n-are nici o legatura cu ideologia, numai cu biologia.
In fiecare zi ascult si tot ascult cum se dezveleste natura umana, fara iluzii, ma recunosc neindurator si brutal in toate micimile confesate de altii. „Fratii mei de cruce si de faliment moral”, imi vine sa le spun, „nu se poate sa ne regeneram din interior si prin forte proprii, ca toti care-au incercat au ajuns de s-au sinucis.” Ca o fi sufletul nostru imaterial da-i prins in chingile materiei si se supune legilor fizicii, intre care una care zice ca nu poti face din rahat bici ( prima lege a termodinamicii ). Si toate revolutiile astea care vor un om nou si imbunatatit, neaga importanta legilor fizico-biologice.
In America, o oarecare similaritate o vad in comportamentul socialistului militant modern. Acesta este un om care vrea sa faca lumea un loc mai bun, un loc al compasiunii, unde nimeni nu-i prea bogat si nimeni nu-i prea sarac… ce mai, un sistem in echilibru termodinamic perfect… fara contributia lui Dumnezeu, evident. Probabil ca multi stau cu bustul lui Descartes pe noptiera.
Si culmea e ca singurii care au obtinut independenta completa a sufletului fata de biologia corpului au fost ascetii, adica tocmai aceia care au crezut ca nu se poate obtine libertatea sufletului fara disciplina trupului.
La inceput, Adam nu avea constiinta de sine cum avem noi azi, pentru ca el era intr-o eterna contemplare a lui Dumnezeu. Din cauza asta nu avea nici mindrie, nici rusine si nici ambitie, care toate au la radacina constiinta de sine, mie, al meu, eu insumi. Avea libertate alegerii, pentru ca libertatea alegerii este pentru iubire cum sint legile termodinamicii pentru fizica : nu exista fara. Si daca Dumnezeu nu-l lasa liber, atunci nu era nici iubire.
Dar acum, nici un milion la unul dintre oameni nu iubeste cu iubirea dintru inceput. Ce numim noi iubire e numai infatuare. Nici macar pe noi nu ne iubim, ca traim ca porcii si ne batem joc de trupul nostru. E de mirare ca sintem deprimati, debusolati, dezamagiti ? Constiinta de sine excesiva ne face patologici si suicidali. Ne strigam sentimentele de bilci pe la colturi de strada si ne dezvelim corpurile ca sa nu se vada cit ne sint sufletele de ranite. Ne extrovertim pina la a deveni maniacali. N-avem control asupra gurii si simturilor nostre nici cit o furnica dar stim exact ce-i bine pentru umanitate si vecinu.
Lumea a ajuns un bordel de prostituati intelectuali cu pretentii de respectabilitate. Tot escrocul face pe negustorul impecabil si tot curvarul pe barbatul exemplar. Toata nevasta inselata face pe fericita si toata femeia de cariera pe realizata. Iar in miezul zilei, fiecare din tovarasii astia se cocoata pe cite o cutie de sapun, trimbitind ca vor sa-mi schimbe viata si sa ma faca un om nou. Toti impotentii psihologici au ajuns profesori de psihologie ai popoarelor si experti in bunastarea natiunilor. Patetic !

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre ipocrizie

  1. MariaM zice:

    Cum mai sunteti? A venit toamna in Europa, daca ai timp mai scrie-ne despre America voastra.

  2. valeria zice:

    pai , sigur , doar boierii mai citesc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s