Copii si parinti

Sabina se intreaba cit trebuie sa ne impingem copiii ca sa-i vedem impliniti. Este o intrebare foarte importanta pentru orice parinte.
Ce inseamna sa fii un om implinit ?
Este povestea cu talantul care arunca o lumina asupra intelesurilor pe care Dumnezeu le ofera notiunii de om implinit. Pina la urma, la asta se rezuma toata implinirea : cit de tare ti-e credinta ? Daca viata te incearca, in ce fel raspunzi ? Nu e otel pina nu se caleste si nu este om pina nu se incearca.
Unii copii sint inteligenti si ambitiosi, altii sint mai molcuti la cap. Un parinte poate impinge un copil numai pina la un punct, in rest depinde de materialul clientului. Insa fiecare copil are o calitate, un dar al lui de la Dumnezeu, cu care sa-si poata cistiga existenta materiala. Tot ce poate face un parinte este sa scoata la lumina acel dar, sa-l intuiasca si sa-l dezvolte. Uneori talentul copilului nu satisface aspiratiile parintelui, insa asta nu-i vina copilului, e limita parintelui. Este mai usor sa-ti impingi copilul prin facultate decit sa-l faci sa fie bun si milostiv.
Nu cred ca Dumnezeu ne va judeca fiinca ne este copilul mecanic in loc de profesor, insa tare ma tem ca daca dam rateu in materie de suflet, n-o sa prea avem pe unde scoate camasa.
Stii cind un parinte a facut treaba buna cu copilul ? Atunci cind la batrinete are o camera si un zimbet in casa copilului.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Copii si parinti

 1. degetica zice:

  pai nu stiu daca il poti face bun si milosiv. ori e, ori nu e. puterea exemplului nu functioneaza mereu, pisolageala niciodata.si atunci cum ii modelezi sufletul? nicicum, parerea mea….poti sa ii creezi doar premizele pt repere morale clare, atat.

  • boiereasa zice:

   De fapt, sufletul omului la nastere este imaculat si liber de-a alege daca o sa fie bun sau rau. Noi influentam copiii prin exemplu personal si prin conversatii repetate despre sistemul de valori morale si valoarea sufletului. Sigur ca nu putem sa le bagam pe git cumsecadenia, ei trebuie sa vrea, trebuie sa aleaga. Pe masura ce imbatrinim, semanam tot mai mult cu parintii, chit ca in tinerete ne razvratim sa fim cit mai diferiti de ei. De aceea, exemplul personal al unui parinte pune saminta adinca in sufletul copilului si uneori dupa ani de zile incepe sa-si faca simtita influenta.

 2. Ileana zice:

  Sabina, nu esti bun sau nu, milostiv sau nu, altfel pui sub semnul intrebarii tot urcusul duhovnicesc al omului. Virtutile se deprind – prin exersare, prin exemplul celui de langa tine, dar ele sunt in ultima instanta un dar de Sus. Adica un dar pe care il primesti daca il ceri. Orice om poate dobandi milostivire, iubire, smerenie prin rugaciune – desigur, rugaciune adevarata, din toata inima si spusa vreme indelungata.

  Si asta e, de fapt, cheia relatiei cu copiii (concluzia la care am ajuns): rugaciunea pentru ei, care este mai puternica decat o mie de cuvinte si discursuri pisaloage.

 3. dudumic zice:

  Sigur il poti face bun si milostiv. Daca un copil traieste langa cineva care suipa, bate , arunca cu pietre si injura crezi ca nu va face la fel? Daca insa afla ca e bine sa fii bun, rabdator, ascultator dar fara pisalogeala si indoctrinare chiar are sanse mari ca puterea exemplului pozitiv sa prinda. Sigur se poate razvrati in adolescenta sau ca adult….

 4. degetica zice:

  eu vroiam de fapt sa spun ca nu noi, parintii de pe pamant ii putem modela decisiv, ci doar le putem crea cadrul.

 5. DN zice:

  Sfantul Serafim de Sarov a spus ca de vom dobandi pacea de la Hristos, mii de oameni se vor mantui in jurul nostru. Cu atat mai mult cei care ne au drept modele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s